Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/11676_turkiye-2025-te-daha-cok-sallaniyor-saatte-4-depre

GÜNDEM

Tümü

Türkiye, 2025'te daha çok sallanıyor: Saatte 4 deprem meydana geldi

(8 Saat, 58 Dakika önce) 59 İzlenme 0 Yorum
Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Özmen, Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 bin 191 depremin kaydedildiğini belirterek, “Bu rakam, saatte ortalama 4, günde ise 100 depremin meydana geldiğini gösteriyor” dedi. En fazla deprem Muğla’da yaşanırken, İstanbul ve Marmara Bölgesi için ciddi uyarılarda bulunuldu.

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'nin deprem hareketliliğine dair çarpıcı veriler paylaştı. 2025’in ilk altı ayında ülke genelinde 18 bin 191 deprem kaydedildiğini açıklayan Özmen, “Bu rakam yıllık ortalamaya oldukça yakın. Saatte dört, günde ortalama 100 deprem yaşanıyor” dedi.

Türkiye’nin denizel alanları da dahil olmak üzere yaklaşık 1000 diri fay hattı barındırdığını ve bu fayların her yıl ortalama 25 bin deprem ürettiğini belirten Özmen, 2025’in ilk yarısında yaşanan sismik hareketliliğin ise bu ortalamanın üzerine çıktığını söyledi.

Özellikle ocak ve şubat aylarında Ege Denizi'ndeki Santorini-Amorgos hattında meydana gelen deprem fırtınası ile 23 Nisan'da İstanbul açıklarında gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki depremin yılın ilk yarısındaki sarsıntı sayısını artırdığına işaret eden Özmen, depremlerin büyük bölümünün şubat ve nisan aylarında kaydedildiğini aktardı.

EN ÇOK DEPREM MUĞLA’DA KAYDEDİLDİ

Verilere göre, yılın ilk yarısında en fazla depremin yaşandığı il Muğla oldu. Bu ili Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul takip etti. Kaydedilen sarsıntılar arasında 4,0–4,9 büyüklüğünde 206, 5,0–5,9 büyüklüğünde 18 ve 6,0’dan büyük 3 deprem bulunuyor. Bu depremler nedeniyle 2 kişi yaşamını yitirdi, 452 kişi de yaralandı.

İSTANBUL VE MARMARA’YA ÖZEL UYARI

Son haftalarda Marmara Denizi’nde yaşanan depremlere de dikkat çeken Özmen, İstanbul’un deprem riski açısından sadece kuzey kol üzerinde değil, güneydeki sismik boşluk olarak tanımlanan bölgelerden de etkilenebileceğini ifade etti. Özmen, “Gemlik ve çevresinde yaşanan 4 büyüklüğündeki depremler, Marmara Denizi’nin güney kolunda da enerji birikimi olabileceğini gösteriyor. Bu durum İstanbul için çifte tehdit anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

İç Anadolu’nun da sanıldığı kadar güvenli olmadığını vurgulayan Özmen, Konya-Kulu ve Ankara'da meydana gelen depremlerin, levha içi diri fayların da risk taşıdığını ortaya koyduğunu belirtti.

"MARMARA’DA YAŞANACAK BÜYÜK DEPREM, ETKİSİYLE KAHRAMANMARAŞ’I AŞAR"

Deprem riskine karşı özellikle Marmara ve İstanbul’da hazırlık çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Özmen, “Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 2–3 kat daha fazla etkiye yol açabilir” uyarısında bulundu.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.