Çin’de iki yılı aşkın süredir devam eden üretici fiyat endeksi (ÜFE) düşüşü, küresel ekonomik dengeleri olduğu kadar Türkiye’yi de çok boyutlu etkilemeye başladı. Bu gelişmenin Türkiye ekonomisi açısından yaratabileceği etkileri değerlendiren Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Çin’deki arz fazlasına dikkat çekerek, bu durumun Türkiye açısından hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
ÇİN’DE ÜFE DÜŞÜYOR, SEBEP: ARZ FAZLASI VE DURGUN TALEP
Çin ekonomisinde son iki yıldır üretici fiyatlarında (ÜFE) yaşanan istikrarlı düşüş, uzmanlara göre büyük ölçüde arz fazlasına ve iç talepteki zayıflamaya dayanıyor. Sanayi ve üretim kapasitesini yüksek tutan Çin, iç tüketimdeki yavaşlamaya rağmen üretimini sürdürdüğü için stok baskısı ve fiyat gerilemesi yaşıyor. Bu da Çin menşeli ürünlerin küresel pazarlarda çok daha düşük fiyatlarla satılmasına yol açıyor.
Bu durumu değerlendiren Prof. Dr. Hakan Kara, “Ticaret savaşları ile birlikte düşünürsek, bu gelişme ihracatçılarımızın rekabet gücü ve dış denge açısından olumsuz; ancak enflasyonla mücadele için olumlu bir sinyaldir” ifadelerini kullandı.
İHRACATÇI İÇİN REKABET RİSKİ ARTIYOR
Çin’in düşük fiyatlı ürünlerle küresel piyasalarda baskın hâle gelmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir rekabet riski oluşturuyor. Özellikle tekstil, elektronik ve makine gibi alanlarda Çin menşeli ürünlerin fiyat kırması, Türk ihracatçısının pazarlarda tutunmasını zorlaştırıyor.