Türkiye’de sabit döviz kuru üzerinden uygulanan ilaç fiyatlandırma sistemi, özellikle ruh sağlığı tedavisinde kullanılan kritik ilaçlara erişimi zorlaştırıyor. Antidepresanlar ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan bazı psikotrop ilaçların piyasada bulunamadığı bildiriliyor.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Taner Ercanlı, sabitlenen düşük Euro kuru nedeniyle ilaç firmalarının Türkiye pazarına yeni ürün sunmaktan kaçındığını belirtti. 2025 yılı itibarıyla ilaç fiyatlandırmasında referans alınan 1 Euro’nun 21,67 TL’ye sabitlenmiş olması, ithal ürünlerde ciddi kârlılık sorunu yaratarak firmaları Türkiye’den çekilmeye zorluyor.
Cumhuriyet gazetesine konuşan Ercanlı, özellikle depresyon, DEHB ve bipolar bozukluk gibi nöropsikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Bu durumun yalnızca mevcut ilaçlara ulaşımı değil, aynı zamanda dünyada yeni geliştirilen tedavi seçeneklerine erişimi de engellediğini söyledi.
Ercanlı, “Firmalar düşük fiyatlardan dolayı Türkiye’ye yeni ilaç getirmiyor. Bu sadece hastaların mevcut tedavilere ulaşmasını değil, tedaviye yeni giren moleküllerin kullanımını da engelliyor. Özellikle akıllı ilaçlar, biyoteknolojik ve nanoteknolojik ürünler bu nedenle ülkeye gelemiyor,” ifadelerini kullandı.
“EN PAHALI İLAÇ, BULUNAMAYAN İLAÇTIR”
Eczacıların temel önceliğinin hastanın reçetesine uygun ilaca ulaşabilmesi olduğunu belirten Ercanlı, “Bir ilacın yokluğu bizim için çok kıymetli. En pahalı ilaç, bulunamayan ilaçtır” dedi. Türk Eczacıları Birliği, sağlık otoritelerine çağrıda bulunarak sabit kur sisteminin yeniden değerlendirilmesini ve ilaçta erişilebilirliğin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.