Otomotiv üretiminde her dakika altın değerinde. BMW Group tesislerinde üretim ekipmanında bir arıza yaşandığında, bakım ekibi hızla devreye giriyor. Artık, çalışanlar saniyeler içinde Factory Genius’a danışarak arızanın kaynağına ve çözümüne ulaşabiliyor. Bu sayede, hata teşhisinde geçen süre ciddi şekilde azalıyor ve üretim kayıpları minimuma indiriliyor.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ ARAMA VE DİYALOG
Factory Genius, klasik bir arama motorundan çok daha fazlası. Sistem, internetten değil; ekipman kılavuzları, kalite verileri, iç arıza raporları ve planlama dokümanlarından besleniyor. Günlük olarak güncellenen vardiya notlarıyla sürekli güncel kalan bu platform, Büyük Dil Modelleri (LLM), yani yapay zeka sayesinde doğal dili anlayarak en uygun çözüm önerilerini sunuyor. Kullanıcılar, tıpkı bir sohbet uygulamasında olduğu gibi, asistanla etkileşime geçebiliyor ve özetlenmiş bakım talimatlarına anında ulaşabiliyor.
KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ VE ŞİRKET İÇİ GELİŞİM
İlk olarak 2024 baharında Dingolfing Fabrikası’nda başlatılan pilot proje, Spartanburg (ABD) ve Rosslyn (Güney Afrika) fabrikalarının da katkısıyla global bir çözüme dönüştü. BMW Group Münih merkezindeki yapay zeka uzmanları, farklı fabrikalardaki ihtiyaçları bir araya getirerek şirket genelinde kullanılabilecek bir uygulama geliştirdi. Factory Genius şu anda şirket içi platform üzerinden tüm dünyadaki BMW tesislerinde kullanılabiliyor.
DİL ENGELLERİNE SON: ÇOK DİLLİ DESTEK
Factory Genius, üretim ekiplerinin farklı dillerdeki dokümanlara erişimini kolaylaştıran bir çeviri fonksiyonuna da sahip. Özellikle Macaristan’daki yeni Debrecen Fabrikası’nda, kılavuzların Macarca bulunmaması gibi durumlarda bu özellik büyük kolaylık sağlayacak. Böylece, dil bariyerleri üretimde aksamalara neden olmadan aşılacak.
FARKLI ALANLARA UYGULANABİLİR YAPI
BMW’nin yeni yapay zeka asistanı, sadece bakım süreçlerinde değil; farklı üretim alanlarında da kullanılabilecek esnek bir altyapı sunuyor. Bulut tabanlı yapısı sayesinde, şirketin tüm lokasyonlarında hızlıca devreye alınabiliyor ve farklı kullanıcı gruplarına özel asistanlar geliştirilebiliyor.