Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 3 artarak piyasa beklentilerinin hafif altında gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise marttaki yüzde 38,1 seviyesinden yüzde 37,86’ya sınırlı bir gerileme kaydetti. Buna karşın çekirdek enflasyon göstergelerinin manşet enflasyonun üzerinde artması dikkat çekti.
Ekonomim'in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, önceki ay yapılan faiz artışıyla birlikte politika faizi yıllık enflasyonun 8,14 puan üzerine çıktı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise yüzde 48,82 düzeyine ulaşması, TÜFE ile politika faizi arasındaki farkın 10,96 puana çıktığını gösterdi.
Ekonomistler, özellikle 19 Mart sonrası yaşanan siyasi gerilim ve artan güven kaybı nedeniyle Merkez Bankası'nın normal koşullarda faiz indirimi beklenen nisan toplantısında temkinli kalmasını bu tabloyla açıklıyor.
GIDA FİYATLARI DÜŞERKEN ELEKTRİK VE ULAŞTIRMA YÜKSELDİ
TÜİK verilerine göre nisanda gıda ve alkolsüz içecekler grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak yüzde 2’lik sınırlı bir artış yaşandı. Buna karşın konut grubundaki yüzde 4,66’lık artış, elektrik tarifelerine yapılan zamların etkisiyle manşet enflasyona 0,74 puanlık katkı verdi.
Ulaştırma grubunda ise döviz kurlarındaki yükseliş ve tavan fiyat uygulamaları nedeniyle aylık artış yüzde 3,8 oldu. Özellikle uçak bileti ve otobüs ücretlerindeki sert artışlar, grubun enflasyona 0,57 puan katkı yapmasına yol açtı.
ÇEKİRDEK GÖSTERGELER VE HİZMET FİYATLARI ALARM VERİYOR
Öte yandan, hizmet enflasyonundaki ivme yeniden artışa geçti. Giyim ve ayakkabı grubunda sezon geçişi kaynaklı yüzde 6,5’lik artış yaşanırken; lokanta ve oteller grubu da yüzde 3,59’luk yükselişle öne çıktı.
TCMB'nin yakından izlediği çekirdek enflasyon göstergelerinde manşetin üzerinde gerçekleşen artışlar, fiyat yapışkanlığına dair endişeleri artırıyor.
22 MAYIS’TA GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA OLACAK
Uzmanlar, enflasyonun seyrinin Merkez Bankası’nın para politikası duruşuna yön vereceğini vurguluyor. Mayıs ayında baz etkisiyle yıllık enflasyonda düşüş öngörülse de, yılsonu beklentilerinde bozulma dikkat çekiyor.
22 Mayıs’ta açıklanacak yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın vereceği mesajlar ve yeni yılsonu tahminleri piyasalar tarafından yakından izlenecek. Piyasa aktörleri, ilk faiz indiriminin temmuz ayındaki toplantıda 300 baz puanlık bir adımla gerçekleşmesini öngörüyor.