Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/11613_oecd-de-enflasyon-dort-yilin-en-dusugunde-turkiye-

GÜNDEM

Tümü

OECD’de enflasyon dört yılın en düşüğünde: Türkiye yine açık ara zirvede

(1 Gün, 6 Saat önce) 69 İzlenme 0 Yorum
OECD verilerine göre Türkiye, Mayıs 2025’te yıllık yüzde 35,4 enflasyonla örgüt ülkeleri arasında açık ara ilk sırada yer aldı. Aynı dönemde OECD ortalaması dört yıl sonra ilk kez yüzde 4’e geriledi. Türkiye’de fiyatlar Aralık 2019’dan bu yana yüzde 601 arttı. Gıda ve enerji kaynaklı baskılar sürerken, Euro Bölgesi’nde enflasyon yüzde 1,9, G7 ülkelerinde ise yüzde 2,4 olarak kaydedildi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Mayıs 2025'e ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Kurumun yayımladığı verilere göre Türkiye, yıllık yüzde 35,4’lük enflasyon oranıyla açık ara farkla tüm OECD ülkeleri arasında en yüksek seviyeyi kaydetti. Türkiye’yi Kolombiya , Estonya, Şili, Meksika ve Macaristan izledi. OECD ortalaması ise yüzde 4,0’a gerileyerek son dört yılın en düşük seviyesine indi.

 

TÜRKİYE’DE GERİLEME VAR AMA SEVİYE HÂLÂ UÇTA

Nisan ayında yüzde 37,9 olan Türkiye’nin yıllık enflasyonu, Mayıs’ta 2,5 puanlık düşüşle yüzde 35,4’e gerilese de, OECD genelindeki ortalamaya kıyasla yaklaşık dokuz kat daha yüksek seyrediyor. Aynı dönemde enflasyonun düşüş gösterdiği ülkeler arasında Türkiye, Hollanda ve Litvanya başı çekti. Bu üç ülkede yıllık enflasyon bir ay içinde yarım puandan fazla geriledi.

Ancak Türkiye’nin uzun dönemli fiyat artışı, aylık iniş çıkışların ötesinde yapısal bir sorunu işaret ediyor. OECD’ye göre, Türkiye'de fiyatlar Aralık 2019'dan bu yana yüzde 601,4 oranında arttı. Bu oran, aynı dönemde OECD ortalaması olan yüzde 33,7’nin yaklaşık 18 katı.

OECD ORTALAMASI DÖRT YILDIR İLK KEZ YÜZDE 4'ÜN ALTINDA

Mayıs 2025 itibarıyla OECD genelinde yıllık enflasyon oranı yüzde 4,0 olarak ölçüldü. Bu oran, Haziran 2021’den bu yana kaydedilen en düşük değer oldu. Kurumun açıklamasına göre, Ekim 2022’de yüzde 10,7’ye kadar çıkan yıllık enflasyon, 19 ayda 6,7 puan azaldı. Ancak OECD fiyat seviyeleri hâlâ pandemi öncesi ortalamanın yaklaşık iki katı üzerinde seyrediyor.

5g5sdg5sdg5.jpg

 

ENERJİ VE GIDA ENFLASYONU

OECD ortalamasına göre enerji fiyatları yıllık bazda yüzde -0,3, gıda fiyatları ise yüzde 4,6 arttı. Buna karşın Türkiye’de gıda ve enerji fiyatlarındaki yıllık artış oranları açıklanmadı; ancak OECD verilerine göre Türkiye, Aralık 2019'dan bu yana her iki kalemde de yüzde 40’ı aşkın birikimli fiyat artışı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'de gıda fiyatlarının tek başına yıllık TÜFE’ye katkısı 8,3 puan, enerji fiyatlarının katkısı ise 3,2 puan oldu. Enerji ve gıda dışındaki çekirdek enflasyonun etkisi de 23,9 puan olarak kaydedildi.

G7 VE EURO BÖLGESİ: ENFLASYON DAHA İSTİKRARLI

G7 ülkeleri ortalamasında enflasyon üç aydır yüzde 2,4 seviyesinde sabit kalırken, Euro Bölgesi’nde ise Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 1,9’a geriledi. Almanya (yüzde 2,1), Fransa (yüzde 0,7), İtalya (yüzde 1,6) ve İspanya (yüzde 2,0) gibi ülkelerde fiyat artışları büyük ölçüde kontrol altında tutuluyor. İsviçre (yüzde -0,1) ve Kosta Rika (yüzde -0,1) gibi ülkelerde ise fiyatlar bir önceki yıla kıyasla geriledi.

ENFLASYONDA AYLIK DEĞİŞİMLERE GÖRE ÖNE ÇIKAN ÜLKELER

OECD’ye göre, Mayıs ayında enflasyon 15 ülkede gerilerken, 9 ülkede arttı. Çekya, Yunanistan, Meksika ve Norveç’te enflasyonda aylık 0,5 puanlık yükselişler yaşandı. Geriye kalan 14 ülkede ise oranlar ya sabit kaldı ya da sınırlı değişim gösterdi.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.