Günümüzde "multitasking" (çoklu görev yürütme), verimlilik denilince akla gelen ilk kavramlardan biri. Birçok kişi yürüyüş yaparken e-posta kontrol etmek, podcast dinlerken proje hazırlamak ya da telefonda konuşurken dosya düzenlemek gibi çoklu görevlerle zamanını geçiriyor.
BEYNİNİZİ AŞIRI YÜKLEMEYİN
Psikologlar, çoklu görev yapma durumunu "görev kaydırma (task shifting)" olarak tanımlıyor. Beynimiz, aynı anda birkaç işi yapmak yerine sürekli olarak bir görevden diğerine geçiş yapar. Bu sürekli geçiş, dikkatin dağılmasına ve yapılan işte derinleşememeye yol açar. Özellikle yüksek dikkat gerektiren durumlarda, bu geçişler hata oranını artırabilir.
VERİMLİLİK AZALIYOR, HATA ORANI ARTIYOR
Birçok işi aynı anda yapmanın öğrenme, anlamlandırma ve üretkenlik üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, ders sırasında birden fazla işle meşgul olan öğrencilerin notları düşerken, ödevlerini tamamlama süreleri de uzuyor. 2018 tarihli bir diğer çalışma ise, araç kullanırken başka bir iş yapan kişilerin hata yapma olasılıklarının ciddi şekilde arttığını ortaya koyuyor.