Kara para tartışmalarıyla birlikte çetelerin Türkiye’ye geldiğine dönük gündem oluştu. Uluslararası Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim’in raporunda da suç örgütlerinin Türkiye’deki ‘konumunu güçlendirdiği’ savunuldu. ‘Türkiye güvenli liman olarak görülüyor’ iddiasına yer verildi. Sokak ortasında çete hesaplaşmaları, polisle çatışmalar karanlık tabloyu yansıtırken İçişleri Bakanlığı’nın seçimin yaptığı operasyonlar vahim boyutu ortaya koydu.
İNGİLİZ UYRUKLU BARON BÜYÜKÇEKMECE’DE YAKALANDI
İstanbul’da son dört haftada Interpol’ün aradığı 7 isme baskın yapıldı. 18 Kasım’da Nenad Petrak Üsküdar’da, kartel yöneticisi Christijan Palic Beşiktaş’ta, Rus Shamil Amirov Sarıyer’de, İngiliz baron Shaun Monaghan Fatih’te, Muhuannad Aloqlah Esenler’de yakalandı. Dün de Belçika’da uyuşturucu sağlayan İngiliz uyruklu Zakir Miah ile Vietnam’da ağır yaralamadan aranan Çinli Chen Xuefeng Kafes-20 operasyonuyla ele geçirildi.
Türkiye’de son aylarda sokaklarda yaşanan çete savaşları güvenlik zaafiyetini tartışmaya açarken uluslararası suç örgütlerinin kanlı hesaplaşması dikkatleri Türkiye’ye çevirdi. Interpol’ün dünya genelinde kırmızı bültenle aradığı suç örgütü baronlarının hemen hemen her gün birinin yakalanması da dikkat çekerken bu suç örgütü liderlerinin Türkiye’yi nasıl kendine güvenli liman olarak seçtiği tartışma yarattı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya hesapları X üzerinden her gün bir baronun Kafes Operasyonları ile yakalandığını duyuruyor.
İNGİLİZ MIAH, ÇİNLİ XUEFENG
Bakan Yerlikaya, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Belçika’da ülke genelinde uyuşturucu dağıtımını organize eden örgüt elebaşı İngiliz Mohammed Zakir Mıah’ın Büyükçekmece’de, İnterpol tarafından Kırmızı Bültenle Vietnam’da ağır yaralama suçuyla aranan Çinli Chen Xuefeng’in ise Bağcılar’da düzenlenen Kafes-20 operasyonlarıyla yakalandığını duyurdu. Yerlikaya “Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, hangi büyüklükte olursa olsun, hangi bülten ile aranırsa aransın, halkımızın huzurunu kaçıran ulusal ve uluslararası organize suç örgütlerine, zehir tacirlerine ve çetelere nefes aldırmayacağız” dedi.
Geçtiğimiz hafta da İngiltere tarafından, İnterpol Kırmızı Bülteni ile aranan İngiltere’nin Kuzey Doğu bölgesinde uyuşturucu madde ticareti yapan ‘Silahlı Organize Suç Örgütünün’ elebaşı olan Shaun Monaghan İstanbul’da yapılan ‘Kafes-16’ Operasyonu’yla yakalanmıştı.
ZEHİR FİNANSÖRÜNE KELEPÇE
Önceki gün de Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan uyuşturucu madde finansörü ve organize suç örgütü üyesi Muhuannad Aloqlah İstanbul’da yapılan ‘Kafes-19’ operasyonuyla Esenler’de yakalandı. Operasyon İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele, İstihbarat ve Göçmen Kaçakçılığı ile Hudut Kapıları Şube Müdürlükleri tarafından yapılan ortak çalışmayla düzenlendi. 13 Haziran’da da İstanbul merkezli 7 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında aralarında 2’si Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan olmak üzere toplam 34 şüpheli gözaltına alındı. ‘Bello Jos’ lakaplı Joseph Johannes Leıjdekkers’in Hollanda, Fransa ve Belçika tarafından Interpol kırmızı bültenle aranan Hollanda uyruklu olduğu belirtildi. ‘Bello Jos’ lakaplı Joseph Johannes Leıjdekkers’in ise içerisinde bulunduğu suç örgütüne yönelik operasyonda da 25 şüpheli yakalandı.
CİNAYET ZANLISI DA GELMİŞ
Yine İrlanda’da işlediği bir cinayet nedeniyle INTERPOL tarafından aranan kişi Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yakalanmıştı. INTERPOL tarafından ‘kasten öldürme’ suçundan aranan İrlandalı Thomas Kenet Mc Connel (35) Kuşadası İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kelepçelenmişti. Terör örgütü IŞİD üyesi olduğu suçlamasıyla kırmızı bülten ile aranan Fransa vatandaşı O.G. de Kilis’te MİT ve polisin ortak operasyonuyla Suriye’den Türkiye’ye geçiş yaptığı sırada yakalanmıştı.
AVUSTRALYA’NIN EN AZILI SUÇLUSUYKEN BEŞİKTAŞ’TA MÜTEAHHİTLİK OFİSİ AÇMIŞ
Avustralya’nın en azılı suçlusu olan Masood Zikria, İstanbul’da yakalanmıştı. Ülkeye balıkçı teknesiyle giren Zikria’nın Beşiktaş’ta müteahhitlik yaptığı ortaya çıktı. Zikria, Avustralya’da ‘Allameddine’ adlı suç örgütünün iki numaralı ismi olarak biliniyor. Hakkında ‘Cinayete teşebbüs, suç örgütü üyeliği ve uyuşturucu kaçakçılığı’ suçlarından yakalama emri bulunuyor. 4 Aralık’ta İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınan Zikria’nın Türkiye’de Aralık 2021’de Malezya’dan bir balıkçı teknesiyle geldiği iddia ediliyor. Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Esenyurt’ta geçici ikamet için başvuran Zikria’ya, 1 Kasım 2023’e kadar ikamet izni verilmiş. Zikria, İstanbul’da 420.000 dolara ev satın alarak, Türk vatandaşlığına başvurdu. Orion Gayrimenkul ile M and M Enterprise adlı iki şirket kurdu. Beşiktaş’ta inşaat işine girdi. Bir yandan da, sözde Dubai ile ticaret yapıyordu. Avustralya’da suç örgütünün iki numaralı ismi Zikria’nın emniyetteki işlemleri devam ediyor.