Yeni ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle birlikte KKM'nin cazibesinin azalması sonucunda Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalelerinde bir gevşeme yaşandığı ortaya çıktı. Ancak TCMB'nin döviz piyasasına "arka kapıdan" müdahalelerinin Ocak 2022-Kasım 2023 döneminde toplamda 256 milyar doları aştığı görüldü.
11.7 MİLYAR DOLARDAN 7,5 MİLYARA DÜŞTÜ
Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, TCMB'nin 2019 Ocak-2023 Kasım rezerv satışları grafiğini sosyal medya hesabından paylaşarak, son 3 ay içinde aylık müdahalelerin 11.7 milyar dolardan ortalama 7.5 milyar dolara düştüğüne dikkat çekti. Bu düşüşün, uygulanan para politikasının Kur Korumalı Mevduat'tan uzaklaşma eğilimiyle bağlantılı olduğunu belirtti.
REZERVLERE DE KATKISI OLUYOR
Aynı zamanda, azalan döviz müdahalelerinin TCMB'nin net rezervlerinde kademeli bir iyileşmeye neden olabileceği düşünülmektedir. TCMB'nin toplam rezervleri, 8 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 225 milyon dolar artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak swap hariç net rezervin eksi 46.7 milyar dolardan eksi 42.1 milyar dolara yükseldiği de belirtilmiştir.
Ayrıca, KKM'nin ve gerçek kişilere ait dövizden dönüşümlü mevduat hesaplarının (DDM) toplam mevduattaki payının düştüğüne dair analizler yapılmıştır. Bu düşüşte, TCMB tarafından geçen ay yeniden başlatılan "Merkezin Güncesi" adlı blogdaki düzenlemelerin etkili olduğu belirtilmiş, TL mevduat faizlerinin artışının ise bu düzenlemeden etkilenen bankaların TL mevduatlarına dönüşleri teşvik ettiği ifade edilmiştir.