Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'deki kıyı tesisleri arasında ve yurtdışına düzenli deniz seferi yapan gemilere ilişkin uygulamalarda önemli değişikliklere gitti. Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, düzenli sefer yapan yolcu ve araç taşıyan gemiler için yeni kurallar, denetim esasları ve ücret düzenlemeleri getirildi.
Bakanlığın yayımladığı “Gemilerle Yapılan Düzenli Seferler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında, şehirlerarası hatlarda adil ve sürdürülebilir rekabeti sağlamak amacıyla denetim mekanizmaları güçlendirildi. Ayrıca, seferlerde kullanılacak gemiler için kondisyon ve uygunluk denetimleri şartı getirildi.
HAT İZNİ VE SİGORTA ŞARTLARI NETLEŞTİ
Yeni düzenlemeye göre, kiralık olarak işletilen gemilerin satın alınması halinde mevcut hat izni, süresi dolana kadar geçerli olacak. İşletmeciler özel günlerde, ön bildirimde bulunmak kaydıyla izinli hatlarında ek sefer düzenleyebilecek.
Bununla birlikte, düzenli sefer yapan tüm gemilerin, Bakanlıkça kabul edilen sigorta kuruluşlarından geçerli mali sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, başka bir işletmeye ait hatta hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılacak gemiler için ek hat izni alınması gerekecek.
25 YAŞ ÜSTÜ KLASSIZ GEMİLERE İLAVE DENETİM
25 yaşını aşmış ve klas kuruluşuna bağlı olmayan gemiler, ilk ve sonraki su altı denetimlerinde idarece belirlenen şartlara uygun olarak “durum değerlendirme denetimi”ne tabi tutulacak. Bu gemiler, ancak yetkili klas kuruluşlarından olumlu rapor alırsa hizmet vermeye devam edebilecek.
ÜCRETLENDİRME TÜRK LİRASINA DÖNDÜ, TAVAN FİYAT UYGULAMASI GELİYOR
Kıyı tesislerinde ayakbastı ücreti ve benzeri adlarla alınan tüm ücretlerin Türk lirası üzerinden belirlenmesi zorunlu hale geldi. İdare, bu ücretlere tavan sınır getirme yetkisini de elinde tutacak.
ULUSLARARASI HATLARA YÖNELİK ÖZEL HÜKÜMLER
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında yapılacak seferlerde, idareye alternatif uygulama yetkisi tanınırken, Karadeniz ve Akdeniz liman devleti denetimi mutabakatlarında bayrağı “siyah liste”de yer alan gemiler için hat izni düzenlenmeyecek. Türk bayraklı gemilere önsörvey, yabancı bayraklılara ise liman devleti denetimi zorunlu olacak.
ONLİNE BİLET SATIŞINA DÜZENLEME
Güney Marmara ve Ege adalarına yapılan taşımacılık faaliyetlerinde ise online bilet satış sisteminin kurulması zorunlu hale getirildi. İşletmeler, en fazla yüzde 10 yolcu ve araç kapasitesi kadar kotayı bu sistem üzerinden satışa sunabilecek.
YÖNETMELİK 3 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yönetmeliğe göre, işletmeler isim veya unvan değişikliği durumunda en geç 5 iş günü içinde liman başkanlığına bildirimde bulunacak. Hat izin belgeleri ise yeni unvanla yeniden düzenlenecek. Yeni düzenlemeler, 3 ay sonra yürürlüğe girecek.