Zatürre ve sepsis gibi ölümcül enfeksiyonlara karşı geliştirilen deneysel bir antibiyotik, insan testlerinin son aşamasına ulaştı. İsviçre merkezli ilaç devi Roche, Harvard Üniversitesi iş birliğiyle geliştirdiği "zosurabalpin" adlı yeni ilacın Faz 3 denemelerine başlandığını açıkladı. İlacın, 2030 yılı sonuna kadar onaylanması umut ediliyor.
DİRENÇLİ BAKTERİLERE KARŞI 50 YIL SONRA UMUT
Yeni antibiyotik, özellikle hastane ortamlarında zatürre ve kana enfeksiyon yayılması (sepsis) gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açan ve antibiyotik tedavisine dirençli hale gelen Acinetobacter baumannii bakterisine karşı geliştiriliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu bakteriyi “acil tehdit” olarak sınıflandırıyor. Ancak bu tehlikeli bakteriye karşı 50 yılı aşkın süredir etkili bir antibiyotik geliştirilememişti.
KÜRESEL ÖLÇEKTE 400 HASTA ÜZERİNDE DENENECEK
Roche'un duyurduğu Faz 3 çalışmasında, farklı ülkelerden yaklaşık 400 hasta yer alacak. Hastalar, ya zosurabalpin ya da mevcut standart antibiyotik tedavisine rastgele atanarak tedavi sürecine alınacak. Bu, ilacın güvenlik ve etkinliğinin küresel ölçekte değerlendirileceği son ve en kritik aşamayı temsil ediyor.
ROCHE’TAN ANTİMİKROBİYAL DİRENCE KARŞI KARARLILIK MESAJI
Roche’un Küresel Bulaşıcı Hastalıklar Başkanı Michael Lobritz, “Antimikrobiyal direnç, günümüzün en acil halk sağlığı sorunlarından biri. Bu araştırmayla bu tehdide karşı yeni çözümler geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Genentech’in (Roche'un birimi) kıdemli başkan yardımcısı Larry Tsai ise ilaca dirençli bakterilerin artık küresel bir gerçeklik olduğunu vurgulayarak, bu yenilikçi antibiyotiğin, bakterilerin zarı üzerindeki etkisi sayesinde gelecekteki antibiyotik keşiflerine de kapı aralayabileceğini ifade etti.
MİLYONLARCA HAYAT KURTARABİLİR
Küresel sağlık verilerine göre, sepsis her yıl yaklaşık 11 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Bu da her 2,8 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Toplum kökenli zatürre vakaları ise dünya genelinde yılda 3 ila 4 milyon ölüme yol açıyor. Zosurabalpin’in başarılı olması halinde, bu enfeksiyonlara karşı etkili bir savunma hattı oluşturulması bekleniyor.