Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın cezaevindeki sağlık durumu, üniversite öğrencilerinin tutuklanması ve gözaltı süreçlerindeki polis şiddeti iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
MAHİR POLAT’IN DURUMU ADLİ TIP KARARINA BAĞLI
Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve sağlık sorunları nedeniyle Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat hakkında konuşan Bakan Tunç, Polat’ın tüm şikayetlerinin dikkate alındığını söyledi. Tunç, Polat’ın hastaneye sevk edilerek gerekli tetkiklerinin yapıldığını, bu tetkiklerin sonuçlarının Adli Tıp Kurumu’na ulaştırılacağını ve nihai kararın kurul tarafından verileceğini ifade etti.
Bakan Tunç konuya dair şunları söyledi:
“Mahir Polat’ın her şikayeti ile ilgili hastaneye sevki yapıldı. Adli Tıp’ta muayene yapıldı, tetkikler istendi. O sonuçlar Adli Tıp’a intikal ettiğinde kurul karar verecek. Hastalık nedeniyle cezaevinde hayatını yalnız başına idame ettiremeyeceği Adli Tıp raporuyla onaylanırsa, adli kontrol verilebilir.”
Tunç, kamuoyunda bu konuda bazı yanlış anlamaların oluştuğunu ifade ederek, yasal sürecin sağlık durumu göz önünde bulundurularak işletileceğini belirtti.
ÖCALAN’A AKRABA ZİYARETİ BAYRAMDA GERÇEKLEŞECEK
Gündemdeki bir diğer konu olan İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a ilişkin de değerlendirmede bulunan Tunç, DEM Parti İmralı heyetinin yeni bir ziyaret başvurusu yapmadığını söyledi. Öcalan’a yönelik bir akraba ziyaretinin ise Ramazan Bayramı’nda gerçekleşeceğini açıkladı.
GÖZALTINDAKİ ÖĞRENCİLER VE POLİS ŞİDDETİ İDDİALARI
Son haftalarda kamuoyunun gündeminde yer alan bir diğer mesele, Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan adli süreç sonrası düzenlenen protestolar sırasında tutuklanan öğrencilerle ilgiliydi. Bakan Tunç, 48 kişinin tutuklanması ve bu karar sonrasında yapılan protestolarda polisin orantısız güç kullandığına dair iddialarla ilgili de konuştu.
Tunç, protestoların ardından yaşanan gözaltı sürecine dair şu bilgileri paylaştı:
“CHP Genel Başkanı, İstanbul’daki adli soruşturmalar başladığında sokak çağrısı yaptı. Gençlerimizin bir kısmı polislerle karşı karşıya geldiler. 819 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 278’i hakkında tutuklama kararı verildi.”
Özellikle tutuklanan gençlerin maruz kaldığı polis şiddeti iddialarına ilişkin açıklamasında Tunç, “İşkenceye sıfır tolerans” ilkesinin geçerli olduğunu vurgulayarak, tüm süreçlerin yargı denetiminde sürdüğünü belirtti.
Ayrıca, bu olaylarla ilgili hazırlanan iddianamelerin tamamlandığını ve asliye ceza mahkemelerinde davaların açıldığını belirten Tunç, üç ayrı mahkemeye düşen dosyaların bireysel eylem durumlarına göre değerlendirileceğini söyledi.
“Her kişinin farklı eylemi olabilir, bunları değerlendirecek olan mahkemedir. Biz işkenceye ve kötü muameleye karşı sıfır toleransla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”