Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/10091_ege-deki-deprem-firtinasi-korkuttu-yunanistan-teya

GÜNDEM

Tümü

Ege'deki deprem fırtınası korkuttu: Yunanistan teyakkuzda Türkiye'den hareket yok

(1 Ay, 23 Gün önce) 96 İzlenme 0 Yorum
Türkiye 6 Şubat acısının acısını 2. yıl dönümünde de yaşarken Ege'de meydana gelen deprem fırtınası korkuttu. Komşu Yunanistan ise teyakkuza geçti. Başbakan Miçotakis, Ege'de art arda yaşanan depremler nedeniyle acil toplantı kararı aldı. Türkiye'de ise uzmanların 'Tedbir alınmalı' uyarılarına rağmen tek açıklama AFAD'dan geldi. AFAD, endişe edilecek bir durumun olmadığı ve vatandaşları dezenformasyona karşı uyarmakla yetindi.

6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümü yaklaşırken, Ege Denizi'nde yaşanan sismik hareketlilik endişe yarattı. AFAD, 28 Ocak’tan itibaren bölgede 400’den fazla deprem meydana geldiğini açıkladı.

AFAD: “DEPREM FIRTINASI YAŞANIYOR”

AFAD’ın açıklamasına göre, en büyük sarsıntı 4.8 büyüklüğünde kaydedildi. Depremler, Santorini Adası’nın 25 km kuzeydoğusunda yoğunlaşırken, derinlikleri 5 ila 25 km arasında değişiyor. Açıklamada, “Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 km mesafede gerçekleşmiştir. 2011-2012 yıllarında da aynı bölgede benzer bir yoğun sismik aktivite yaşanmış, ancak herhangi bir volkanik hareketliliğe yol açmamıştır. Bilim insanları ve araştırmacılar, AFAD koordinasyonunda depremleri farklı açılardan (deprem, volkanik aktivite, tsunami vb.) değerlendirmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyona itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri rica olunur” ifadeleri yer aldı.

AFAD’ın açıklamasında tedbir alınmasına dair bir vurgu bulunmazken, bu durum, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Pazarcık’ta yapılan tatbikatları hatırlattı. Deprem öncesinde, İçişleri Bakanlığı koordinesinde 6 ve üzeri büyüklükteki depremler için tatbikatlar yapıldığı, ancak alınmayan önlemler nedeniyle büyük bir felaketin yaşandığı ortaya çıkmıştı.

UZMANLARDAN UYARI: HAFİFE ALINMAMALI

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgedeki sismik hareketliliğin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. “Ege-Santorini adası depremlerini hafife almayın” diyen Bektaş, 1956’da aynı bölgede 7.8 ve 7.2 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldiğini hatırlatarak, “Bu nedenle bölgede 1956 depremine benzer bir deprem yaşama olasılığı vardır” dedi.

YANARDAĞ KAYNAKLI OLABİLİR

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise depremlerin yanardağ kökenli olabileceğini belirtti. Ercan, “Ege Denizi'nde Santorini Adası’nda en büyüğü 4.8 olan küçük depremler ve depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde devam etmektedir. Depremlerin odak derinlikleri 1 ile 5 km arasında değişmektedir. Bu durum, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir” dedi.

“ÜÇ İL İÇİN ÖNLEM ALINMALI”

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş olabileceğini ifade etti. “Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7’den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir” dedi.

YUNANİSTAN TEDBİR ALDI, TÜRKİYE BEKLEMEDE

Uzmanların uyarılarına rağmen Türkiye’de henüz somut bir tedbir adımı atılmazken, Yunanistan sismik hareketlilik karşısında hızla harekete geçti. Atina yönetimi, Santorini’de okulları kapattı, güvenli alanlara çadırlar kurdu ve özel ekipler bölgeye gönderildi. Halkın kapalı alanlarda toplanmaması, Ammoudi ve Fira limanlarından uzak durması yönünde uyarılar yapıldı. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ise acil toplantı kararı aldı.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.