Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak köpeklerinin toplanarak barınaklara alınmasına ve "tehlike arz edenlerin" öldürülmesine olanak tanıyan yasal düzenlemenin iptali istemini reddetti. Mahkeme, 7 Mayıs 2025 tarihli toplantısında görüşülen 7527 sayılı “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un bazı hükümlerinin Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmetti.
Söz konusu yasa, 30 Temmuz 2024’te kabul edilmiş ve kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı. Özellikle sahipsiz hayvanların "toplum güvenliği açısından tehlike oluşturdukları" gerekçesiyle toplanarak barınaklara yerleştirilmelerini, barınak kapasitesi aşıldığında ise "ölçülü ve insani yöntemlerle" öldürülmelerini mümkün kılan hükümler, hayvan hakları savunucuları tarafından sert biçimde eleştirilmişti.
Kararın gündeme alındığı Anayasa Mahkemesi toplantısında, düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması yönünde yapılan başvuru esastan değerlendirildi. Ancak AYM üyeleri, başvurunun reddine karar vererek düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmetti.
KARAR YAŞAMA HAKKI TARTIŞMALARINI ALEVLENDİRDİ
AYM’nin kararı, sokak hayvanlarının doğrudan yaşama hakkını ilgilendiren bir mesele olması nedeniyle kamuoyunda yoğun tepkilere neden oldu. Hayvan hakları savunucuları, kararın hem etik hem de hukuki açıdan sorunlu olduğunu savunurken, bazı çevreler halk sağlığı ve güvenliği açısından alınan önlemleri destekliyor.
Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik, belediyelere sahipsiz hayvanları toplama, barınaklara yerleştirme ve kapasite dolduğunda “uyutma” adı altında itlaf etme yetkisi veriyor.
CHP 17 MADDENİN 16'SININ İPTALİ İÇİN AYM'YE BAŞVURMUŞTU
CHP; hayvan hakları, kamu yararı ve yaşam hakkına aykırılık bulunduğu iddiasıyla 15 Ağustos'ta AYM'ye başvurdu. Kanunun 17 maddesinin 16'sının iptali istenmişti.