Sivas’ın merkeze bağlı Kolluca köyü, 130 doktor yetiştirmesiyle dikkatleri üzerine çekti. Köy, "Bu köyün suyunu içen doktor oluyor" şeklinde dillendirilen bir efsaneye sahip. Sivas kent merkezine 19 kilometre mesafede yer alan Kolluca, 350 kişilik nüfusuna rağmen, son yıllarda yetiştirdiği doktorlarla adını duyurmuş durumda. Bu gelenek, 50 yıl önce Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cahit Gümüşer’in doktor olmasıyla başlamış. Gümüşer’in ardından, köyün gençleri de tıp fakültesini kazanarak doktorluk mesleğine adım atmış.
HER AİLEDEN DOKTOR ÇIKIYOR
Köyün tarihinin çok eskiye dayandığını belirten köy sakinlerinden Şinasi Kumru, "Doktorlarımızla meşhur bir köyüz. Her yıl 1-2 kişi Tıp Fakültesi kazanıyor. Bizim köyden su istiyorlar, ‘Su getirin, çocuklara içirelim doktor olsunlar’ diyorlar. Bizim aileden de kardeşim doktor. Her aileden 1-2 doktor çıkıyor," dedi. Kumru, köyün özelliğini duyanların şaşkınlıkla köyü ziyaret ettiklerini, köyün çeşmesinden su içenlerin ellerini ve yüzlerini yıkadıklarını da belirtti.
Kolluca köyünün sağlık alanındaki başarısı, sadece köydeki çocuklara değil, köyün dışından gelenlere de ilham kaynağı oluyor. Yıllardır süregelen bu gelenek, köydeki gençlerin tıp fakültelerine olan ilgisini artırıyor ve her yıl birkaç öğrenci hekimlik yolunda adım atıyor.