Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde katıldığı AB’nin Fikirdaş Ülkeler Liderler Çevrim İçi Toplantısında, Avrupa güvenliği ve savunma politikalarına ilişkin önemli mesajlar verdi. Rusya-Ukrayna savaşında kalıcı bir barış için tüm tarafların masada yer alması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa savunma programlarına ve yeniden inşa projelerine dahil edilmesinin önemine dikkat çekti.
"AVRUPA GÜVENLİĞİ ORTAK BİR MESELEDİR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa güvenliğinin sadece AB üyesi ülkelerin değil, tüm müttefiklerin ortak sorumluluğu olduğunu belirterek, Türkiye’nin savunma sanayisiyle Avrupa’nın güvenliğine katkı sunmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Avrupa Barış Aracı gibi mekanizmalara dahil olmamız mühimdir. Avrupa Birliği’nin savunma ürünleri tedariki ve yeniden imar programlarından Türkiye’nin dışlanması kabul edilemez" dedi.
Türkiye’nin tam üyelik hedefini koruduğunu vurgulayan Erdoğan, AB’nin artık daha stratejik ve vizyoner bir tutum benimseyerek Türkiye ile müzakereleri canlandırması gerektiğini dile getirdi.
AB LİDERLERİ OLAĞANÜSTÜ ZİRVEDE SAVUNMA GÜNDEMİYLE TOPLANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalarının gölgesinde, AB liderleri Brüksel’de düzenlenen olağanüstü zirvede savunma politikalarına dair tarihi kararlar aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya’yı Avrupa için açık bir tehdit olarak ilan etmesinin ardından, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin 800 milyar Euro’luk yeni savunma planını açıkladı.
Von der Leyen, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün tarih yazılıyor. Avrupa’nın güvenliğini sağlamak ve gerekli hızda, ölçekte ve kararlılıkla hareket etmek için önemli bir adım atıyoruz" ifadelerini kullandı.
5 AŞAMALI YENİ SAVUNMA PLANI AÇIKLANDI
AB’nin savunma kapasitesini artırmayı hedefleyen yeni plan beş aşamadan oluşuyor:
- Savunma bütçesinde esneklik sağlanması: Üye ülkelerin ulusal savunma harcamalarını artırabilmesi için kamu fonlarının serbest bırakılması. AB bütçe kurallarının esnetilmesiyle 650 milyar Euro’luk kaynak sağlanması planlanıyor.
- Hava savunma ve askeri teknoloji yatırımları: Üye ülkelere 150 milyar Euro’luk yeni bir finansman mekanizmasıyla hava savunma sistemleri, topçu sistemleri, füzeler, İHA’lar ve anti-drone teknolojilerine yatırım yapmaları için destek verilmesi.
- Ukrayna’ya askeri yardımların artırılması: Yeni savunma bütçesiyle Ukrayna’ya daha hızlı ve kapsamlı askeri destek sağlanması.
- Özel sektörün sürece dahil edilmesi: Savunma sanayisine yönelik özel yatırımları teşvik etmek için Avrupa yatırım piyasasının güçlendirilmesi.
- Avrupa Yatırım Bankası’nın devreye sokulması: Savunma alanında büyük ölçekli projelere finansal destek verilmesi.
Von der Leyen, "Savunma harcamalarında eşi benzeri görülmemiş bir adım atıyoruz. Bu plan tam anlamıyla hayata geçirildiğinde, Avrupa’nın yeniden silahlanması için 800 milyar Euro’luk bir kaynak oluşturulacak" dedi.
TÜRKİYE, AVRUPA SAVUNMA STRATEJİSİNİN NERESİNDE?
Türkiye’nin, Avrupa güvenlik mimarisinin ayrılmaz bir parçası olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’nin Türkiye’yi savunma projelerinin dışında bırakmasının stratejik bir hata olacağını belirtti. Tam üyelik hedefinin korunmaya devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, AB’nin bu süreçte Türkiye ile daha aktif bir iş birliği geliştirmesi gerektiğini ifade etti.