Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 23 Temmuz’da Gazze Şeridi’ndeki insani krizi ele almak üzere olağanüstü oturumda bir araya geldi. Oturumun merkezinde, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve sivillerin korunmasına yönelik uluslararası çağrılar yer aldı. Toplantıya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı sıfatıyla katılan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, İsrail’in saldırılarını "soykırım" olarak tanımlayarak, uluslararası toplumu acil harekete geçmeye çağırdı.
“GAZZE’DE ÇOCUKLAR ÖLÜYOR, KONSEY GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ”
Büyükelçi Yıldız, yaptığı açıklamada Gazze’deki insani tablonun her geçen gün ağırlaştığını vurguladı. "Gazze halkı hayatı tehdit eden şartlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Acılar derinleşiyor, çocuklar ölüyor. Konsey artık sorumluluğunu yerine getirmeli," dedi. Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 58 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 142 bini aşkın kişi ise yaralandı.
“30 HAZİRAN’DAKİ SALDIRILAR SAVAŞ SUÇUDUR”
İİT adına yapılan açıklamada, 30 Haziran’da düzenlenen ve 85’ten fazla kişinin öldüğü saldırı başta olmak üzere, UNRWA okulları, sağlık merkezleri ve mülteci kamplarına yönelik saldırılar "savaş suçu" olarak nitelendirildi. Ayrıca, Batı Şeria’daki yerleşimci şiddeti ve El-Aksa Camii’ne yönelik baskınlara da dikkat çekilerek, Kudüs’ün tarihi statüsüne saygı çağrısı yapıldı.
“İSRAİL’İN STRATEJİSİ KASITLI BİR HUKUK İHLALİDİR”
Yıldız, İsrail’in Filistin topraklarındaki eylemlerini "zorla yerinden etme stratejisi" olarak tanımlarken, bu adımların hem uluslararası hukuka hem de Güvenlik Konseyi'nin kararlarına aykırı olduğunu vurguladı. Ayrıca, UNRWA’ya siyasi ve mali desteğin artırılması çağrısında bulundu. Suudi Arabistan ve Fransa’nın eş başkanlığında düzenlenecek olan "Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü" konulu konferansa destek talep etti.
BÖLGESEL İSTİKRAR İÇİN UYARILAR
İİT açıklamasında İsrail’in Suriye, Lübnan ve İran’a yönelik saldırılarına da yer verildi. Özellikle Golan Tepeleri’nde 1974 tarihli anlaşmanın ve 1701 sayılı BMGK kararının ihlal edildiği, İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırıların uluslararası hukuk açısından kabul edilemez olduğu vurgulandı. İsrail’in eylemleri "önceden planlanmış toplu katliam" olarak tanımlandı.
PAKİSTAN: “GAZZE İNSANLIĞIN ÇÖKÜŞÜDÜR”
Oturuma başkanlık eden Pakistan Başbakan Yardımcısı Mohammad Ishaq Dar, Gazze’de yaşananları "insanlığın çöküşü" olarak niteledi. Derhal şartsız ateşkes çağrısı yapan Dar, iki devletli çözüm temelinde siyasi sürecin yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.
BM: “GAZZE, ULUSLARARASI HUKUKUN MEZARLIĞI HALİNE GELDİ”
BM Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, Gazze’de yalnızca son üç haftada yaklaşık 1.900 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Khiari, BM’ye ait tesislere ve dini yapılara yönelik saldırıların da uluslararası kurallara açıkça aykırı olduğunu belirtti.
ABD: “HAMAS ANLAŞMAYI KABUL ETMELİ”
ABD’nin BM Temsilcisi Dorothy Shea, İsrail’in kabul ettiği ateşkese Hamas’ın da onay vermesi gerektiğini söyledi. Washington, sivillerin ölümünden Hamas’ı sorumlu tutarken, İsrail’in meşru müdafaa hakkını savundu.
RUSYA: “KOVBOY TARZI BARIŞ İŞE YARAMAZ”
Rus temsilci, eski ABD yönetimlerinin "güçle barış" stratejisini eleştirerek, İsrail’in Doğu Kudüs politikalarının bölgede kalıcı istikrarı tehdit ettiğini ifade etti.
ÇİN: “GAZZE’DEKİ TÜM ASKERİ OPERASYONLAR DURMALI”
Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, İsrail’in DSÖ yerleşkesine düzenlediği saldırıyı kınayarak, Gazze’deki tüm askeri operasyonların sona erdirilmesini ve insani yardımların engelsiz ulaştırılmasını talep etti.
İNGİLTERE: “YARDIM SİSTEMİ İNSANLIK DIŞI”
İngiltere Büyükelçisi Barbara Woodward, İsrail’in yardım dağıtım sistemini "insanlık dışı ve etkisiz" olarak tanımlayarak, Filistin Yönetimi’nin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
İRAN: “İSRAİL ÖNCEDEN PLANLANMIŞ KATLİAM YAPIYOR”
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazem Gharibabadi, İsrail’in saldırılarının önceden planlandığını ve ABD’nin bu sürece destek verdiğini belirtti. Saldırıların nükleer tesisleri de hedef aldığını kaydeden Gharibabadi, BM’yi acil harekete geçmeye çağırdı.
ULUSLARARASI DESTEK ÇAĞRILARI
Katar, Mısır ve ABD ile birlikte yürütülen ateşkes girişimlerinin sürdüğünü açıklarken, Endonezya yaklaşan İki Devletli Çözüm Konferansı’nı “dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Danimarka ise Gazze’de nüfusun yüzde 14’ünün dar bir alanda sıkıştığını ve hayatta kalma mücadelesi verdiğini vurguladı.
Gazze’deki insani tablo her geçen gün daha da ağırlaşırken, uluslararası toplumun atacağı adımlar ve BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı kararlar kritik önem taşımaya devam ediyor.