Euro Bölgesi’nde nakit para kullanımına alternatif olarak geliştirilen dijital euro için geri sayım başladı. Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital paranın yasal zeminini oluşturmak üzere Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nden siyasi onay bekliyor. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte, ECB'nin dijital euroyu kademeli olarak piyasaya sürmesi bekleniyor.
“SÜREÇ 2025 BAŞINDA BAŞLAYABİLİR”
ECB Yönetim Kurulu üyesi Piero Cipollone, bir konferansta yaptığı açıklamada, yasal düzenlemelerin 2025'in hemen başında tamamlanmasını beklediklerini belirtti. Cipollone, bu takvimin gerçekleşmesi durumunda dijital euronun piyasaya sürülmesinin yaklaşık iki ila üç yıl içinde mümkün olacağını kaydetti.
“Her şeyin önümüzdeki yılın başında, hatta çok erken bir tarihte tamamlanmasını umuyorum. Mevzuatın yürürlüğe girmesine ihtiyacımız var. Bundan sonra dijital Euro’yu başlatmak için iki ila üç yıl yeterli olacaktır.”
NAKİT PARA YERİNİ DİJİTAL EURO’YA MI BIRAKACAK?
NTV'de yer alan habere göre; Avrupa Merkez Bankası, dijital euroyu nakit paranın dijital bir alternatifi olarak tanımlıyor. Bu yeni dijital para, fiziksel para gibi merkez bankası tarafından çıkarılacak ve kamuya açık bir ödeme aracı olacak. Ancak nakitten farklı olarak hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamda kullanılabilecek.
Dijital euro, Visa veya Mastercard gibi özel ödeme sistemlerinden farklı olarak, kullanıcıların merkez bankasına doğrudan erişim hakkı elde etmesini sağlayacak. Böylece vatandaşlar, merkez bankasında “dijital bir cüzdan” üzerinden fonlarını tutabilecek.
GÜVENLİK VE GİZLİLİK VURGUSU
ECB yetkilileri, dijital euronun gizlilik, güvenlik ve işlevsellik açısından mevcut nakit para sistemine benzer olacağı görüşünde. Kullanıcılar, internet bağlantısı olmadan bile ödeme yapabilecek. Bu da özellikle kırsal bölgelerde, doğal afet ya da siber saldırı gibi olağanüstü durumlarda dijital euroya erişimi sürdürebilir kılacak.
Dijital euronun Avrupa çapında kabul görmesi için kamuoyunun güvenini kazanması gerektiğini vurgulayan yetkililer, tüketicilerin mevcut ödeme sistemlerinden daha yüksek bir koruma ve şeffaflık beklediğini de kabul ediyor.