Ticaret Bakanlığı, yaz mevsimi ve Kurban Bayramı öncesi artan sahte rezervasyon ve aldatıcı tur reklamlarına karşı vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Paket tur ve otel rezervasyonlarıyla ilgili artan şikayetler üzerine yapılan denetimlerde ciddi ihlaller tespit edildi.
21 FİRMAYA 16 MİLYON TL CEZA
Bakanlığın açıklamasına göre, 2023’ten bu yana yürütülen denetimler sonucunda 9 firma hakkında hazırlanan 7 soruşturma raporu cumhuriyet başsavcılıklarına iletildi. Ayrıca 21 firmaya toplamda yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası uygulanırken, 19 firma hakkında süren denetimlerin ise halen devam ettiği bildirildi.
REKLAMLARA KARŞI TEYİT MEKANİZMASI
Vatandaşların tatil planlarını yaparken mağduriyet yaşamamaları için güvenilir ve lisanslı turizm firmalarıyla çalışmaları gerektiği belirtilen açıklamada, özellikle internet üzerinden yapılan rezervasyonlarda dikkatli olunması ve aldatıcı reklamlara karşı teyit mekanizmalarının kullanılmasının hayati önem taşıdığı vurgulandı.
"Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulanmalıdır. Satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarca kayıtlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu kapsamda tüketiciler, seyahat acentelerinin ve turizm tesislerine ilişkin bilgileri www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulayabilir. Mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentesinin veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, ünvan ve iletişim bilgilerine yer verildiğinin ve internet sitelerinin elektronik ticaret bilgi sistemine kayıtlı olduğunun kontrol edilmesinde, sosyal medya yerine seyahat acentesinin kendi internet sitesi üzerinden satın alınmasının tercih edilmesinde fayda bulunmaktadır. Satın alınan paket tur veya konaklama sözleşmesine ilişkin broşür veya bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi gerekmektedir."
PAKET TUR SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEBİLİR
Tüketicilerin önceden planladıkları paket turlara hayatın normal akışı içinde yaşanan birtakım sorunlar nedeniyle katılamayabildikleri belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Bu tür durumlarda, tüketicilerin paket tur sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır. Tüketicinin, paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla bildirmek kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelini herhangi kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı bulunmaktadır. Fesih bildirimi paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılıyorsa paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilmektedir."
TÜM ZARARLARDAN DÜZENLEYİCİ FİRMA SORUMLU
Ticaret Bakanlığı, tatil rezervasyonları sırasında karşılaşılabilecek hak ihlallerine ilişkin yeni bir uyarı yayımlayarak tüketicilerin haklarını hatırlattı. Yapılan açıklamada, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu çerçevesinde zorunlu sigorta hükümleri saklı kalmak kaydıyla, paket turların hiç ya da eksik yerine getirilmesi durumunda düzenleyici firmaların tüm zararlardan sorumlu olduğuna dikkat çekildi.
BOŞA HARCANAN TATİL İÇİN TAZMİNAT
Tatilin boşa geçmesi halinde tüketicinin uygun bir tazminat isteme hakkı bulunduğu belirtilen açıklamada, seyahat acenteleri tarafından sunulan ve cezai şart ödemeksizin iptal hakkı tanıyan ihtiyari sigorta seçeneklerinin tüketici lehine olduğu değerlendirildi.
Bakanlık ayrıca, tüketicilerin mağduriyet yaşamaları durumunda başvurabilecekleri hukuki yolları da hatırlattı. 2025 yılı itibarıyla, 149 bin TL'nin altındaki anlaşmazlıkların tüketici hakem heyetlerinde, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıkların ise tüketici mahkemelerinde çözüme kavuşturulabileceği ifade edildi. Mahkemeye başvuru öncesinde ise dava şartı olarak ara bulucuya başvurulması gerektiği vurgulandı.